Tips för att hitta bästa lånet utan säkerhet

Jämför smart - Ta in offerter från låneförmedlare och utvalda långivare innan du tecknar lånet
Målet är att få in så många relevanta offerter med så få kreditupplysningar som möjligt som du sen kan jämföra och ta ställning till.
Lösningen på detta är att använda sig av en eller flera låneförmedlare i eventuell kombination med en eller flera ansökningar till långivare som ej är anslutna till låneförmedlaren/na ifråga.

Offerter från låneförmedlare
Genom att använda en låneförmedlare så får du flera offerter men endast en upplysning hos UC registreras. Låneförmedlarnas tjänster är bra för ökad konkurrens och har redan gjort lånemarknaden mer transparent. Dock ska man vara medveten om att långt ifrån alla långivare idag är anslutna till låneförmedlarnas tjänster. Antalet långivare som är anslutna till respektive låneförmedlartjänst varierar också.

På Privatlånet.se listar vi de långivare som är anslutna till respektive förmedlare, givet att inblandad aktörer inte motsätter sig att visa informationen. (Tyvärr verkar inte alla aktörer i lånesverige för ökad transparens pga att man inte vill konkurrensutsätta sina produkter, vilket drabbar konsumenten i slutändan. Förmodar att detta inte är någon nyhet för dig).

Offerter från långivare som ej är anslutna till låneförmedlare
Det finns långivare som har konkurrenskraftiga lån som ej är anslutna till låneförmedlare. Har du hög kreditvärdighet är vår uppfattning att man bör komplettera med enstaka egna ansökningar till utvalda långivare för att se om de kan slå övriga erbjudanden du fått in.

Som du kan se i lånejämförelsen så erbjuder t.ex Icabanken samma ränta till alla sökande. Du vet alltså på förhand vilken ränta (och effektiv ränta) du kommer få på lånet givet att du blir beviljad. Vet du med dig att du har hög kreditvärdighet och är nöjd med den konkurrenskraftiga räntan som Icabanken lån erbjuder så kan du ansöka dit direkt eller som ett komplement till en ansökan hos förmedlare. (Tyvärr erbjuder inte heller längre Icabanken en och samma ränta längre på sitt privatlån. De gjorde det under en längre tid men ändrade även dem till individuell räntesättning under 2014 vilket vi på Privatlånet.se tycker är synd. Dock kvarstår givetvis tipset att undersöka långivare som inte är anslutna till förmedlare)

Undvik lån med hög ränta och dyra uppläggningsavgifter
Om du planerar att ta ett lån längre än ett par månader så undvik så långt som möjligt dyra smslån, kortkrediter mm med hög effektiv ränta. Kontrollera också att det går att lösa lånet utan kostnader.

Dra inte på dig för mycket kreditupplysningar
Vår uppfattning är att ett par upplysningar inte är en last ifall du har god kreditvärdighet, det kan snarare vara en nödvändighet för att inte missa bra låneerbjudanden. Därmed säger vi inte att du skall göra en ansökan till respektive långivare på egen hand. Du kommer då få en stor mängd kreditupplysningar registrerade på dig vilket kan försvåra dina möjligheter att få lånet alternativt ge en sämre ränta, allt annat lika.

Ta alltså in offerter på ett smart sätt. Är långivaren ansluten till en förmedlare som du redan gjort en ansökan till så ska du inte göra en ansökan hos långivaren senare. Gör heller inte ansökningar till enskilda långivare eller förmedlare om du inte uppfyller grundvillkoren. Uppfyller du inte grundvillkoren kommer du få ett avslag och du har då dragit på dig en ansökan i onödan utan att få in en offert. En upplysning ligger kvar 12 månader hos UC.

Se till att den effektiva räntan är så låg som möjligt
När du utvärderar dina offerter från olika långivare är ett bra mått att titta på den effektiva räntan (som skall vara så låg som möjligt). Den effektiva räntan tar hänsyn till samtliga avgifter som är förknippade med lånet såsom ev uppläggningsavgift, fakturaavgifter och eventuella kostnader för att lösa lånet vid sidan av räntan. Du kan räkna ut den effektiva räntan under Lånekalkyl när du vet samtliga förutsättningar för lånet; ränta, uppläggningsavgifter, aviavgifter m.m.

Se till att du klarar lånet rent ekonomiskt
Givetvis skall man även fundera på om det är värt att ta lånet över huvud taget, det räknar vi med att ni redan har övervägt här.
Ett lån kan vara utmärkt sätt att jämna ut finansiering av en konsumtionsvara eller investering över tiden givet att det finns utrymme för ränte- och avbetalningarna vid sidan av andra utgifter. Det är sällan en god idé att låna för diversekonsumtion då lånet gradvis kommer försämra ekonomin men ibland behövs självklart ett lån för att klara av en tuffare period.

Det kan alltid vara bra att tänka på hur stor den totala kostnaden för lånet blir över hela löptiden. Då blir det enklare och värdera om det t.ex är värt att ta ett lån för att finansiera en ny vara, investering eller upplevelse. Du kan räkna på lånet här.

Lös dyra lån och krediter
När det gäller att lösa dyrare lån och krediter med ett nytt lån så är det oftast ett givet val. Det kostar dig inget att ta in offerter och se vad du kan få för ränta på ditt nya lån. Och varför betala högre ränta och avgifter i onödan? Det är oftast bra att indikera för långivaren eller låneförmedlaren du ansöker om ett nytt lån till att du avser att lösa befintliga lån med det nya lånet då annars lånekalkylen blir sämre för dig. Tror man att man har små möjligheter att lägga om sina lån pga mindre bra kreditvärdighet, många kreditupplysningar mm så bör man överväga om det är värt att skicka in ytterligare låneansökningar och på så sätt få ytterligare kreditupplysningar registrerade. I vissa fall kan det vara värt att vänta ut så att t.ex gamla UC försvinner från dig om det är en möjlighet. En kreditupplysning hos UC är registrerad i 12 månader.

© 2007 - 2019 Privatlånet.se

Användarvillkor
Integritetspolicy
Blogg

Compare Media AB
info@privatlanet.se
Slottsvägen 22
19251 Sollentuna