Låg transparens hos vissa låneförmedlare

Idag kontaktade jag en låneförmedlare som jag övervägde lägga till på Privatlånet.se. Jag ville dock först veta hur många banker som låneförmedlaren samarbetade med för att avgöra om aktören bidrog med något mervärde. Det resulterade dock bara i ett konkret exempel på hur icke-transparenta vissa låneförmedlare fortfarande är.

Här är svaret jag fick:

Hej Gustav, Tack för ditt mail!
Vi samarbetar med flera av Sveriges
ledande kreditgivare. Du finner ett axplock på vår startsida x.

Mvh y
Kundservice

Det kan nämnas att man hittar 4 stycken banker på deras hemsida...

Då det är uppenbart att den här typen av förmedlare inte vill exponera de långivare (högst sannolikt väldigt få som dessutom täcks upp av övriga större förmedlare) som de samarbetar med så lägger vi inte till dem på sajten.

Det finns inget mervärde att lägga upp en förmedlare eller använda en förmedlare som inte kan berätta vilka dess samarbetspartners är. För att finnas på Privatlånet.se som en låneförmedlare som kommer det vara ett krav from nu att det tydligt framgår vilka långivare förmedlaren samarbetar med. Vidare så finns det ingen poäng att lägga upp förmedlare som har mindre än 10 samarbetspartners då dessa i så fall med mycket stor sannolikhet täcks upp av befintliga aktörer. Dessutom överväger vi att lägga på ett index där det framgår hur transparenta låneförmedlarna är.