Så sänker du dina lånekostnader

Det är två faktorer som bestämmer dina lånekostnader. Lånets storlek och räntan du behöver betala på ditt lån.

Minska lånets storlek

Försöka minska dina lån genom att amortera av dina lån. Det vinner du mycket på i längden.

Få ner räntan på befintliga lån - samla dyra lån och krediter

Har du flera olika dyra lån och krediter så finns det mycket att spara på att lägga om dyra lån med ett nytt lån. Äger du en bostad och har en belåningsgrad som tillåter så är det nästan alltid billiare att utöka sitt bolån och lösa de dyra lånen och krediterna med hjälp av det. Äger du ingen bostad så är alternativet att ta ett privatlån med en lägre ränta än de du har på dina övriga lån.

Räknexempel

Säg att du har totalt 300 000 kr i lån med 20% ränta. Det innebär endast räntekostnader på 60 000 kr om året. Kan du få samla dessa med ett nytt lån på en ränta på säg 10 % (fortfarande hög ränta) så får du en räntekostnad på 30 000 kr om året. Dvs en besparing på 30 000 kr om året.

Vilken långivaren skall jag välja för att lösa lånen

De flesta långivarna tillämpar individuell räntesättning vilket innebär att din ränta sätts utifrån dina förutättningar. För att få reda på räntan så behöver man fortfarande (vilket i sig är galet) göra en ansökan till respektive långivare. Att göra det till en stor mängd långivare är dock tidskrävande och är även mindre fördelaktig för din kreditvärdighet, då i princip varje långivar då tar en UC på dig, och för många UC försämrar din kreditvärdighet. Lösningen på detta är att använda sig av en låneförmedlare. När du gör en ansökan via en låneförmedlare så tas endast 1 UC men alla samarbetande långivare som vill ha dig som kund kan återkomma med en offert till dig (utan att flera UCs tas)