PRIVATLÅNET.se

Hur hittar man bästa privatlånet?

Jämför smart - Ta in offerter från en eller fler låneförmedlare (men dra ej på dig för många upplysningar

Målet är att få in så många relevanta offerter med så få kreditupplysningar som möjligt som du sen kan jämföra och ta ställning till. Lösningen på detta är att använda sig av en eller flera låneförmedlare i eventuell kombination med en eller flera ansökningar till långivare som ej är anslutna till låneförmedlaren/na ifråga.

Se till att den effektiva räntan är så låg som möjligt

När du utvärderar dina offerter från olika långivare är ett bra mått att titta på den effektiva räntan (som skall vara så låg som möjligt). Den effektiva räntan tar hänsyn till samtliga avgifter som är förknippade med lånet såsom ev uppläggningsavgift, fakturaavgifter och eventuella kostnader för att lösa lånet vid sidan av räntan.

Dra inte på dig för mycket kreditupplysningar

Vår uppfattning är att ett par upplysningar inte är en last ifall du har god kreditvärdighet, det kan snarare vara en nödvändighet för att inte missa bra låneerbjudanden. Därmed säger vi inte att du skall göra en ansökan till respektive långivare på egen hand. Du kommer då få en stor mängd kreditupplysningar registrerade på dig vilket kan försvåra dina möjligheter att få lånet alternativt ge en sämre ränta, allt annat lika. Ta alltså in offerter på ett smart sätt. Är långivaren ansluten till en förmedlare som du redan gjort en ansökan till så ska du inte göra en ansökan hos långivaren senare. Gör heller inte ansökningar till enskilda långivare eller förmedlare om du inte uppfyller grundvillkoren. Uppfyller du inte grundvillkoren kommer du få ett avslag och du har då dragit på dig en ansökan i onödan utan att få in en offert. En upplysning ligger kvar 12 månader hos UC.

Fundera på om du behöver privatlånet och klarar det rent ekonomiskt

Privatlån är oftast relativt dyra. Har man ett boende och kan ta ett bolån så är det nästan alltid billigare. Jämför man med kreditkort och småkrediter så är dock oftast privalån billigare. Ett lån kan vara bra sätt att jämna ut finansiering av upplevelse eller en investering över tiden givet att det finns utrymme för ränte- och avbetalningarna vid sidan av andra utgifter. Det är sällan en bra idé att låna för diversekonsumtion då lånet gradvis kommer försämra ekonomin men ibland behövs självklart ett lån för att klara av en tuffare period. Det kan alltid vara bra att tänka på hur stor den totala kostnaden för lånet blir över hela löptiden. Då blir det enklare och värdera om det t.ex är värt att ta ett lån för att finansiera en ny vara, investering eller upplevelse. Ju längre avbetalningstid detsto mer kommer lånet kosta dig.

Kan du hitta en billigare finansiering än privatlån

Kan du låna på din bostad kan det vara att föredra då det är stor sannolikhet att du får en bättre ränta på bolånet.

Lös dyra lån och krediter

När det gäller att lösa dyrare lån och krediter med ett nytt lån så är det oftast ett givet val. Det kostar dig inget att ta in offerter och se vad du kan få för ränta på ditt nya lån. Och varför betala högre ränta och avgifter i onödan? Det är oftast bra att indikera för långivaren eller låneförmedlaren du ansöker om ett nytt lån till att du avser att lösa befintliga lån med det nya lånet då annars lånekalkylen blir sämre för dig. Tror man att man har små möjligheter att lägga om sina lån pga mindre bra kreditvärdighet, många kreditupplysningar mm så bör man överväga om det är värt att skicka in ytterligare låneansökningar och på så sätt få ytterligare kreditupplysningar registrerade. I vissa fall kan det vara värt att vänta ut så att t.ex gamla UC försvinner från dig om det är en möjlighet. En kreditupplysning hos UC är registrerad i 12 månader.
OmAnvändarvillkorSamarbete©️ Privatlånet.se
Jämför företagslån